25, Jun 2023
Vară fierbinte pentru Manchester United

La ce să ne așteptăm în următoarele săptămâni de la ”diavolii roșii”? Urmează o altă vară fierbinte pentru Manchester United, una care însă s-ar putea să cântărească mult în istoria clubului.

La începutul sezonului viitor, United ar putea avea un alt patron și o echipă care se poate bate la titlu. Dacă în privința noului patron lucrurile parcă stau pe loc, pe piața transferurilor, ”divolii” au fost activi până cum. Însă, modul în care ne vom mișca în ceea ce privește noile achiziții este în strânsă legătură cu ce se întâmplă referitor la vânzarea clubului.

Dar, detaliem mai jos.

Goana după click-uri

Perioada oficială de transferuri a început pe 14 iunie. În doar 11 zile, presa a menționat 68 de jucători pe care Manchester United ar fi interesată să-i transfere. Aceste nume sunt aruncate de presă și din dorința de a face trafic. Așadar, este important să ne luăm informațiile de la surse de încredere. Am făcut lista celor mai credibili jurnaliști AICI.

Activitatea lui Manchester United pe piața transferurilor depinde de bugetul pe care-l are la dispoziție. Presa din Anglia a speculat că ”diavolii” ar avea de o sumă de aproximativ 150 de milioane de lire sterline pentru a face achiziții.

Această cifră ar putea ajunge la 300 de milioane. Explicăm mai jos cum.

Ce e Financial Fair Play și cum funcționează?

Practic, Financial Fair Play a fost introdus pentru siguranța cluburilor. Inițial, sistemul le interzicea cluburilor să cheltuiască mai mult decât produc și astfel le oferea siguranța că nu vor avea probleme financiare.

Între timp legea a fost alterată de la o organizație la alta. UEFA a introdus un sistem în care se va ține cont de ultimele 3 sezoane.

În ceea ce o privește pe Manchester United și perioada de transferuri din vara 2023, ”diavolii” trebuie să țină cont de 3 lucruri, OPR (Over payment rule), FER (Football Earning Rule) și SCR (Squad cost rule). Practic, United trebuie să fie atentă la salariile jucătorilor și la valoarea acestora, dar și la plățile pe care le are de făcut din anii precedenți.

Noul sistem introdus în 2022 de UEFA va avea repercusiuni pe o durată de 3 ani. Ceea ce cheltuie Manchester United în 2023, va conta și în perioada de transferuri în 2024. Așadar, United nu doar că trebuie să fie atentă la bugetul de care dispune în vara 2023, dar trebuie să facă și o estimare de buget pentru 2024.

Ca să înțelegem mai bine, Chelsea a cheltuit in jurul a 600 de milioane de euro pentru transferuri în vara anului trecut. În noul sistem UEFA, londonezii au înregistrat un deficit de 120 de milioane de euro. Astfel, ca să poate primi licența pentru 2024, Chelsea trebuie să vândă jucători de cel puțin 120 de milioane de euro până la 30 iunie 2023, când e data limită setată de UEFA.

Ce buget are United

Dar, să trecem la lucruri mai simple. Ce buget are, așadar, Manchester United pentru vara 2023. Așa cum am scris mai sus, jurnaliștii englezi au scris că Erik Ten Hag are la dispoziție în jurul a 150 de milioane de euro pentru transferuri. Dar acest buget poate ajunge la 300 de milioane încadrare în FFP. Cum? Prin vânzarea de jucători.

Vânzarea unui jucător se calculează în termeni FFP în 3 stagii. În primul rând se ia în considerare profitul/pierderea din suma de transfer, apoi se deduce valoarea jucătorului și se taie de la cheltuieli salariul acestuia.

Spre exemplu, îl luăm pe Harry Maguire. Acesta mai are o valoare de 26.6 milioane de lire în contabilitatea clubului cu FFP (valoarea decisă de FFP este dată de suma de transfer împărțită la numărul de ani pe care a fost semnat jucătorul plus salariul acestuia). În cazul unui transfer al acestuia pe 25 de milioane de lire sterline, Manchester United înregistrează un profit contabil de 20 de milioane de euro, care pot fi utilizați în transferuri.

Partea și mai importantă este vânzarea de jucători veniți din academie. Aceștia nu au o valoare de transfer atribuită astfel că orice sumă de transfer este contabilizată ca și profit și astfel folosită pentru bugetul de transferuri.

Nottingham Forest este interesată de Dean Henderson, West Ham și Newcastle îl vor pe McTominay, Borussia Dortmund pe Elanga. Iqbal a plecat deja la Utrecht pe 1 milion de lire, în timp ce și Hannibal Mejbri sau Brandon Williams au oferte de transfer. Din aceste vânzări de jucători se pot aduna sume importante care să fie utilizate pe piața transferurilor. Dacă-i mai punem la socoteală și pe Bailly sau Telles, United poate aduna lejer 70 de milioane de lire.

Însă nu trebuie uitat, în ceea ce-i privește pe jucătorii din academie, că orice echipă din Premier League trebuie să aibă cel puțin 8 jucători proveniți din academie, pe lista lărgită de 25 care este trimisă la federație.

Suma de transfer ar putea fi suplimentată cu puțin și de dispariția datoriilor pe care la are Manchester United. Ambii oameni de afaceri interesați de cumpărarea „diavolilor” au promis că vor șterge datoriile clubului.

Ce priorități are Ten Hag?

Într-un scenariu perfect, Erik Ten Hag și-ar dori cel puțin 4 noi transferuri. Managerul olandez își dorește un portar titular, în condițiile în care negocierile cu De Gea au stagnat. Chiar și cu un nou contract pentru goalkeeper-ul spaniol, Ten Hag cu siguranță vrea un portar care să fie sigur în jocul la picior și care să joace rolul modern al unui libero. Însă, cum De Gea a câștigat Golden Glove în sezonul trecut, trofeu acordat portarului cu celei mai multe partide fără gol primit, prioritățile lui Ten Hag par să fie în alte zone ale terenului.

Numărul 1 pe lista managerului nostru e un mijlocaș număr 8. De altfel, Ten Hag a țintit transferul lui De Jong toată vara trecută. Casemiro a ajuns într-un final pe Old Trafford, dar nu e chiar profilul pe care și-l dorea managerul olandez. Mount e opțiunea numărul 1 pentru acest post. United a trimis 3 oferte către Chelsea, toate refuzate. Dar, vă reamintim, United e conștientă că Chelsea trebuie să adune 120 de milioane din vânzarea de jucători până la 30 iunie, astfel că este în expectativă. Oricum, un lucru e sigur, Ten Hag vrea un număr 8 capabil să controleze mingea excepțional în momente de presiune și care să avanseze cu ea în zonele superioare ale terenului.

Bruno Fernandes a fost jucătorul cu cele mai multe ocazii de gol create în Premier League în sezonul trecut. Astfel, prioritatea numărul 2 pentru Ten Hag este un atacant. Cu Martial accidentat o bună parte din sezonul trecut, cu Ronaldo plecat în noiembrie, cu Greenwood încă suspendat, United s-a bazat doar pe Rashford. Marcus a trecut de cota 30 de goluri în sezonul trecut, dar ”diavolii” au suferit din greu în atac. Astfel, un atacant va ajunge pe Old Trafford în acesată vară. Kane e opțiunea principală, dar Tottenham nu vrea să vândă în Premier League decât pentru peste 100 de milioane de lire, bani pe care United nu e dispusă să-i dea. Portughezul Gonçalo Ramos, francezul Randal Kolo Muani și danezul Rasmus Hojlund sunt pe lista lui United.

Al treilea profil pentru care United a mișcat pe piața transferurilor a fost un fundaș central dreapta. Practic un contracandidat pentru Varane, ceea ce indică faptul că Harry Maguire ar putea pleca. Însă, transferul unui portar nou ar putea fi folositor pentru Maguire și astfel un fundaș central nu ar mai fi necesar. Spre exemplu, United s-a interesat de Andre Onana, de la Inter. Un transfer al camerunezului ar putea facilita utilizarea unei linii defensive mai avansate, în care Maguire s-ar potrivi de minune.

Un lucru e sigur. Urmează o altă vară fierbinte pentru Manchester United pe piața transferurilor. Sperăm că Erik Ten Hag va primi jucătorii pe care-i consideră esențiali, altfel un nou sezon poate fi periclitat dinainte de a începe.

Vară fierbinte

Manchester United va juca primul amical al verii pe 12 iulie, împotriva lui Leeds. Programul complet al partidelor de pregătire arată astfel:

12 iulie

Manchester United – Leeds United

19 iulie

Manchester United – Lyon

22 iulie

Manchester United – Arsenal

26 iulie

Manchester United – Wrexham

27 iulie

Manchester United – Real Madrid

31 iulie

Manchester United – Borussia Dortmund

6 august

Manchester United – Athletic Bilbao

Hai United! GGMU!!!

#haiunited #muscro #MUFC

Dacă ești fan Manchester United, alătură-te comunității Romanian Red Devils. Ne găsești pe pagina de Facebookpe TwitterInstagram sau cu un mesaj prin formularul de contact.

  • 0
  • De Vasi